W tym roku tematem przewodnim konkursu była „Spiżarnia śląskiej gospodyni. Kiszenie kapusty i inne przetwory”. Potrawy oceniało specjalnie powołane jury w składzie: Agnieszka Szymula - autorka wykładów i publikacji na temat śląskiej kultury, Zofia Szołdra - dyrektor goczałkowickiego GOK, Paweł Bigos - szef kuchni oraz Remigiusz Rączka. Komisja oceniała trzy potrawy - danie z wykorzystaniem kiszonej kapusty, marynaty oraz zaprawy warzywne i owocowe, a także przetwory mięsne.
Do Miedźnej pojechały: Regina Budzińska – przewodnicząca koła, Helena Matera – radna, Danuta Dulniok oraz Hanzlik Bernadeta. Panie na swoim stanowisku częstowały żurkiem z kiszonej kapusty i kwaśnicy z ziemniaczkami okraszonymi boczkiem, tradycyjnym śląskim kotletem mielonym, miksturą czosnkową idealną na przeziębienie, mięsem peklowanym w wekach, dynią i gruszkami w occie, powidłami oraz innymi przetworami śląskiej gospodyni.
Jury przyznawało punkty od 1 do 5 za każde danie, biorąc pod uwagę smak, oryginalność, wykorzystanie produktu, sposób podania oraz związek potrawy z tradycją. Panie z KGW Pniówek zajęły pierwsze miejsce, drugie miejsce zdobyły gospodynie z KGW Goczałkowice, a na trzecim miejscu uplasowało się KGW Kobielice. Podczas konkursu przyznawana jest również nagroda publiczności, którą otrzymały gospodynie z Miedźnej.
Wszystkim laureatom III Powiatowego Konkursu Kulinarnego gratulujemy!